Close

ΦΩΤΟ | Νέα εποχή για το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας

Παρουσιάστηκαν, σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων, οι Μελέτες των Έργων για την πλήρη «Αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων – Κολυμβητηρίου Νέας Χώρας» προϋπολογισμού 7,52 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (όλη η μελέτη ΕΔΩ)!

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για τη «νέα εποχή του Κολυμβητηρίου, καθώς με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, η Εγκατάσταση θα είναι ζηλευτή σε διεθνές επίπεδο! Σύγχρονη τεχνοτροπία σε όλες τις υποδομές της, με τα πλέον σύγχρονα υλικά, με ενεργειακό αποτύπωμα».

Το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων, κομμάτι του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων, αλλά και της ιστορίας του ελληνικού υγρού στίβου με την αδιάκοπη «παραγωγή» Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, ολοκληρώθηκε το 1991 και έκτοτε δεν έτυχε κανενός έργου αναβάθμισης, με εξαίρεση μερικές συντηρήσεις την περίοδο του Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Η απαξίωσή του λαμβάνει τέλος, έπειτα από τη συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος ολοκλήρωσε εντός 9 μηνών όλες τις απαραίτητες Μελέτες (Τοπογραφική – Αρχιτεκτονική, Στατική, Ηλεκτρομηχανολογική, Ενεργειακής Αναβάθμισης), προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο ζωτικός εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης.

«Ενώσαμε δυνάμεις, ώστε τάχιστα να αποτυπωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και είμαστε εδώ για να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα και να τρέξουν αμέσως οι επόμενες διαδικασίες των Μελετών Επισκευής και Αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, μιας εμβληματικής εγκατάστασης για την πόλη, για τον νομό, για το νησί μας, για όλη την Ελλάδα, που ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται «ως κόρη οφθαλμού», εγκαταλείπονταν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε:

«Αυτή την 3ετία στο Υφυπουργείο, ήταν και είναι καθημερινή μας έγνοια να ξαναδώσουμε ζωή στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Να αναζωογονήσουμε τις Ολυμπιακές, να αναβαθμίσουμε σε ασφαλείς και σύγχρονες τις αθλητικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Και σήμερα είναι η ημέρα και η σειρά του Κολυμβητήριου της Νέας Χώρας να μπει στη νέα εποχή του.

Διότι εμείς, ό,τι λέμε το κάνουμε!

Πόσο δε όταν αυτό ήταν και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύτιμος σύμμαχος, είχε συνεχώς προσωπική εικόνα για το πρόβλημα, ενημερωνόταν τακτικά, αγωνιούσε για την εξέλιξή του και έδωσε λύσεις για να φτάσουμε απόψε στην ανακοίνωση της ολικής αναβάθμισης του Ναυταθλητικού Κέντρου».

Επιγραμματικά, η νέα εποχή του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα περιλαμβάνει:

 • Ολική αναμόρφωση εγκατάστασης και περιβάλλοντος χώρου,
 • προσβασιμότητα ΑμεΑ,
 • αισθητική αναβάθμιση κτιρίου και κερκίδων,
 • στέγαστρα παντού,
 • χώρους προβολής, ενημέρωσης και χορηγιών,
 • κλειστά δημοσιογραφικά θεωρεία,
 • σύγχρονα αποδυτήρια,
 • χώρους για τους συνοδούς των αθλούμενων,
 • λειτουργική ανακαίνιση των κτιρίων Κωπηλασίας, Ιστιοπλοϊκού και συλλόγου Ναυαγοσωστών,
 • κεντρικό έλεγχο ασφάλειας των κολυμβητικών δεξαμενών,
 • διασύνδεση του Γυμναστηρίου με τμήμα του υπογείου, όπου δημιουργούνται εγκαταστάσεις αποθεραπείας
 • αντικατάσταση του λειτουργικού εξοπλισμού των τριών κολυμβητικών δεξαμενών!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε πως «είναι ευνόητο ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί, όσο το δυνατόν, η λειτουργία και οι δραστηριότητες του Ναυταθλητικού Κέντρου. Όλα θα γίνουν με τον απαραίτητο σχεδιασμό για να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες» και υπογράμμισε ότι:

«Η 1η φάση θα περιλαμβάνει το κέλυφος των κτιριακών εγκαταστάσεων, με τις εργασίες κατασκευής των μεταλλικών στεγάστρων των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών και του στεγάστρου των κερκίδων, επιμέρους προϋπολογισμό 1.317.112,72€. Στη φάση αυτή θα ανασταλεί μόνο η χρήση των Κερκίδων και η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών των 25 και 12,5 μέτρων και θα λειτουργεί η πισίνα 50μ.

Η 2η φάση, επιμέρους προϋπολογισμού 6.202.887,28€, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια:

 • Στο α’ στάδιο θα ολοκληρωθεί το συγκρότημα των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων. Όσο θα πραγματοποιούνται εργασίες στο τμήμα αυτό, θα λειτουργεί η 50άρα πισίνα και τα αποδυτήρια του κεντρικού κτιρίου, βόρεια του κολυμβητηρίου.
 • Στο β’ στάδιο, αφού αποδοθεί σε χρήση το πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα των κλειστών Κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων, θα ανασταλεί η χρήση του υπόλοιπου τμήματος του συγκροτήματος για την ολοκλήρωση των κτιριακών έργων, του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και του εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης».

Το Έργο πνοής παρουσίασαν αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης και ο επικεφαλής συντονιστής των Μελετητών, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, Γιώργης Πετράκης.

Τη σπουδαιότητά του για την τοπική κοινωνία και συνολικά την αθλητική οικογένεια και τον ελληνικό αθλητισμό χαιρέτισαν, ευχαριστώντας τον κ. Αυγενάκη και την Κυβέρνηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων (και της ΠΑΕ Χανιά) Αντώνης Ροκάκης, ο Πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων, Τάκης Σβουράκης και ο Πρόεδρος του ΝΟΧ, Δημήτρης Λειψάκης

Συγκινητική ήταν, επιπλέον, η παρουσία του 92χρονου, Τάκη Χουλιόπουλου, της ζωντανής ιστορίας του χανιώτικου υγρού στίβου και γενικότερα του αθλητισμού του νομού Χανίων.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Είμαι πολύ χαρούμενος, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα πανέμορφα Χανιά, έπειτα από μια διαδρομή πολλών μηνών με εντατική, καθημερινή εργασία.

Απόψε θα γίνουμε όλοι –αθλητική οικογένεια, αυτοδιοίκηση, φορείς και τοπική κοινωνία– γνώστες και αποδέκτες ενός προγραμματισμού που επιτρέψτε μου να πω, ότι θα ανεβάσει επιτέλους –όπως του αρμόζει- πολλά επίπεδα το πολύπαθο Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων, θα ξεκινήσει η νέα εποχή του.

Πριν από εννέα μήνες, στις 24 Αυγούστου 2021, υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων (ΝΟΧ), με αντικείμενο τις «Υπηρεσίες Τεχνικών Συμβούλων για την Προετοιμασία της Επισκευής και της Αναβάθμισης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων», προϋπολογισμού 248.000€. Αποτελούνταν από τέσσερις επιμέρους μελέτες:

 • Τοπογραφική – Αρχιτεκτονική
 • Στατική
 • Ηλεκτρομηχανολογική
 • Ενεργειακής αναβάθμισης

Ενώσαμε δυνάμεις, ώστε τάχιστα να αποτυπωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και είμαστε εδώ για να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα και να τρέξουν αμέσως οι επόμενες διαδικασίες των Μελετών Επισκευής και Αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, που με επιτυχία και ταχύτητα ανατέθηκαν στον ΟΑΚ και ολοκληρώθηκαν.

Μιας εμβληματικής εγκατάσταση για την πόλη, για τον νομό, για το νησί μας, για όλη την Ελλάδα, που ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται «ως κόρη οφθαλμού», εγκαταλείπονταν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Η ιστορία είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία: Το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων πρωτολειτούργησε το 1964 και στη σημερινή του μορφή υφίσταται από το 1991, εδώ και 31 χρόνια.

Από όταν ολοκληρώθηκε, με τις 3 πισίνες, με το κτίριο και το λεμβοστάσιο, δεν έχει γίνει κανένα απολύτως έργο αναβάθμισης, με εξαίρεση μερικά μικρά έργα την περίοδο του Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Με το πέρασμα των δεκαετιών δύο πράγματα έμειναν ίδια:

 • οι φωνές που διαμαρτύρονταν για έργα, καθώς η γειτνίαση με τη θάλασσα και η έλλειψη συντήρησης είχαν ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό των εγκαταστάσεων και την εκτεταμένη φθορά τους
 • και τα μεγάλα λόγια που εισέπρατταν ως απάντηση. Κενές υποσχέσεις και στομφώδεις εξαγγελίες, χωρίς καν να υπάρχουν άδειες για τις εγκαταστάσεις!

Κοροϊδία, παρά την τεράστια παράδοση των Χανίων στην ανάδειξη κορυφαίων πρωταθλητών και πρωταθλητριών κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, με συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες:
Ποιους να πρωτοθυμηθείς και να μην αδικήσεις κάποιον;

Την Τόνια και τον Ηλία Μαχαίρα;

Τον Καραβάνο, τον Βλοντάκη, τον Βολτυράκη, τον Μυλωνάκη, τον Βουλγαράκη, τον Βυζηράκη;

Για να φτάσουμε και στους εν ενεργεία, τον Σκουμπάκη, τον Γαλανίδη, την Ντουντουνάκη, τον Παπαστάμο, τον Τσαπατάκη.

Αυτή την 3ετία στο Υφυπουργείο, ήταν και είναι καθημερινή μας έγνοια να ξαναδώσουμε ζωή στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Να αναζωογονήσουμε τις Ολυμπιακές, να αναβαθμίσουμε σε ασφαλείς και σύγχρονες τις αθλητικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Και σήμερα είναι η ημέρα και η σειρά του Κολυμβητήριου της Νέας Χώρας να μπει στη νέα εποχή του.

Διότι εμείς, ό,τι λέμε το κάνουμε!

 Πόσο δε όταν αυτό ήταν και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύτιμος σύμμαχος, είχε συνεχώς προσωπική εικόνα για το πρόβλημα, ενημερωνόταν τακτικά, αγωνιούσε για την εξέλιξή του και έδωσε λύσεις για να φτάσουμε απόψε στην ανακοίνωση της ολικής αναβάθμισης του Ναυταθλητικού Κέντρου.

 Χρειάστηκε να ρυθμίσουμε στη Βουλή (ν. 4903/2022) την αλλαγή των όρων δόμησης σε χαμηλούς συντελεστές (0,6), ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακατασκευή, με σύγχρονο και ασφαλές στέγαστρο. Αν δεν είχαν προβλεφθεί ειδικοί όροι δόμησης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τότε δεν μπορούσε να καταστεί δυνατή και η επισκευή και αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά τη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων, όπου μετά την αλλαγή της, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παναγιώτη Σβουράκη, έκανε «σπριντ» για να είναι απολύτως τυπική στις υποχρεώσεις της και να διατηρεί σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο τις εγκαταστάσεις.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στον Άρη Παπαδογιάννη και σε όλα τα στελέχη για την άμεση ανταπόκριση και την αποτελεσματική υλοποίηση των Μελετών.

 Φυσικά και στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, στον Πρόεδρό του, Δημήτρη Λειψάκη και την υπόλοιπη διοίκηση για την παραγωγική συνεργασία. Και είμαι βέβαιος ότι ο ΝΟΧ, αυτή η αθλητική κυψέλη του τόπου με την τεράστια 89ετή παρακαταθήκη στον ναυταθλητισμό, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός υγρός στίβος, θα ωφεληθούν τα μέγιστα απ’ όσα θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε λίγο από τους ειδικούς.

 Συνοπτικά, θα πω μόνο ότι με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, η Εγκατάσταση θα είναι ζηλευτή σε διεθνές επίπεδο! Σύγχρονη τεχνοτροπία σε όλες τις υποδομές της, με τα πλέον σύγχρονα υλικά, με ενεργειακό αποτύπωμα!

Επιγραμματικά, η νέα εποχή του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα θα περιλαμβάνει:

 • Ολική αναμόρφωση εγκατάστασης και περιβάλλοντος χώρου,
 • προσβασιμότητα ΑμεΑ,
 • αισθητική αναβάθμιση κτιρίου και κερκίδων,
 • στέγαστρα παντού,
 • χώρους προβολής, ενημέρωσης και χορηγιών,
 • κλειστά δημοσιογραφικά θεωρεία,
 • σύγχρονα αποδυτήρια,
 • χώρους για τους συνοδούς των αθλούμενων,
 • λειτουργική ανακαίνιση των κτιρίων Κωπηλασίας, Ιστιοπλοϊκού και συλλόγου Ναυαγοσωστών,
 • κεντρικό έλεγχο ασφάλειας των κολυμβητικών δεξαμενών,
 • διασύνδεση του Γυμναστηρίου με τμήμα του υπογείου, όπου δημιουργούνται εγκαταστάσεις αποθεραπείας
 • και φυσικά πλήρη αντικατάσταση του λειτουργικού εξοπλισμού των κολυμβητικών δεξαμενών!

 Έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,52 εκατ. ευρώ!

Είναι ευνόητο ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί, όσο το δυνατόν, η λειτουργία και οι δραστηριότητες του Ναυταθλητικού Κέντρου. Όλα θα γίνουν με τον απαραίτητο σχεδιασμό για να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες:

 • Η 1η φάση θα περιλαμβάνει το κέλυφος των κτιριακών εγκαταστάσεων, με τις εργασίες κατασκευής των μεταλλικών στεγάστρων των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών και του στεγάστρου των κερκίδων, επιμέρους προϋπολογισμό 1.317.112,72€.

Στη φάση αυτή θα ανασταλεί η χρήση των Κερκίδων και η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών των 25 και 12,5 μέτρων.

 • Η 2η φάση, επιμέρους προϋπολογισμού 6.202.887,28€, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια:
 • Στο α’ στάδιο θα ολοκληρωθεί το συγκρότημα των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων.

Όσο θα πραγματοποιούνται εργασίες στο τμήμα αυτό, θα λειτουργεί η 50άρα πισίνα και τα αποδυτήρια του κεντρικού κτιρίου, βόρεια του κολυμβητηρίου.

 • Στο β’ στάδιο, αφού αποδοθεί σε χρήση το πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα των κλειστών Κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων, θα ανασταλεί η χρήση του υπόλοιπου τμήματος του συγκροτήματος για την ολοκλήρωση των κτιριακών έργων, του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και του εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης.

Κυρίες και κύριοι,

βάζουμε αμετάκλητα τέλος στην εγκατάλειψη μιας εγκατάστασης, που έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό πολλά περισσότερα από όσα έχει εισπράξει. Από σήμερα ξεκινά η Νέα Εποχή της!

Θα  αποδώσουμε στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία των Χανίων ένα συγκρότημα ναυταθλητικών δραστηριοτήτων για το οποίο θα καμαρώνει όλη η χώρα».

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΕΑΚ ΧΑΝΙΩΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είναι ένα ιστορικό απόγευμα το σημερινό για τα Χανιά. Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής ήρθε η ώρα για να παρουσιαστούν τα ολοκληρωμένα σχέδια και ο προγραμματισμός για την ολιστική αναβάθμιση του Εθνικού μας Ναυταθλητικού Κέντρου.

Για τη Νέα Εποχή του… νέου  κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας!

Για τη Νέα Εποχή του αθλητισμού στην πόλη, στον νομό μας!

Η παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στην εγκατάσταση θα είναι τέτοια που δεν θα θυμίζει σε τίποτα όλα όσα έχουμε δει και ζήσει μέχρι σήμερα, με την στενάχωρη εικόνα που παρουσιάζει το κολυμβητήριο, την ώρα που στις πισίνες του τα ρεκόρ και οι διακρίσεις των αθλητών των Χανίων διαδέχονται το ένα το άλλο.

Η πολιτική βούληση και η επιμονή του Υφυπουργού μας Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, από τη μία,

και η εμπειρία και ικανότητα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, από την άλλη, συνθέτουν και εγγυώνται ένα άρτιο αποτέλεσμα από όλες τις απόψεις.

Κι ανυπομονούμε να παρουσιαστεί σε λίγο στο χανιώτικο φίλαθλο κοινό, στην τοπική κοινωνία.

Η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας, που ήταν πρώτιστο μέλημα του κ. Αυγενάκη και της Κυβέρνησης, είναι το εφαλτήριο και για άλλα σημαντικά έργα που εξελίσσονται και θα συνεχιστούν στα Χανιά μας.

Ως διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Χανίων δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό ο Υφυπουργός να μας προτρέπει και να μας παρακινεί να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε κάθε εγκατάστασή μας… χθες!

Ήδη, οι εργασίες στον ηλεκτροφωτισμό του Εθνικού Σταδίου είναι σε εξέλιξη, το προθερμαντήριο οριστικοποιείται μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως και οι αλλαγές στους χώρους των αποδυτηρίων, αλλά και οι παρεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους, η όλο και πιο βελτιωμένη εικόνα του Εθνικού Σκοπευτηρίου, που χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο στην Ελλάδα και τόσα άλλα.

Δεν θα σας κουράσω.

Ως διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων αισθανόμαστε την υποχρέωση, έχουμε κάθε διάθεση και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο των παιδιών μας και της αθλητικής κοινωνίας των Χανίων.

Ευχαριστούμε την αθλητική ηγεσία για την εμπιστοσύνη της και είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται, όχι μόνο για την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, αλλά σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει και δυναμώνει τον ρόλο και την επιρροή του αθλητισμού στην κοινωνία.

Ενεργοί σε κάθε δράση του αξιακού κώδικα του αθλητισμού, με πιο πρόσφατη τη συλλογή τροφίμων για την ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Ουκρανίας, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Είναι ώρα, όμως, να κολυμπήσουμε στο όραμα: στο νέο Ναυταθλητικό μας Κέντρο, για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Σχετικές αναρτήσεις

EU GDPR: We use cookies to give you the best online experience. By agreeing to this, you agree to the use of your data.