Close

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους όρους δόμησης του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα

Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, τακτοποιεί τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση της ολικής ανακαίνισής του, κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε για την τροπολογία ότι «δίνουμε λύση σε προβλήματα πολλών ετών, καθώς για πάρα πολλά χρόνια δεν είχε γίνει κανένα απολύτως έργο συντήρησης, με εξαίρεση μερικά μικρά έργα την περίοδο του Κυριάκου Βιρβιδάκη. Η αθλητική οικογένεια των Χανίων είχε «χορτάσει» από κενές υποσχέσεις και στομφώδεις εξαγγελίες, χωρίς καν να υπάρχουν άδειες για τις εγκαταστάσεις. Από το 1979, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα, 40 και πλέον χρόνια, δεν είχε γίνει κανένα ουσιαστικό έργο. Πλέον, το Ναυταθλητικό Κέντρο, όπως λειτουργεί σχεδόν ασυντήρητο, είναι επικίνδυνο για το σύνολο της αθλητικής οικογένειας των Χανίων, νομός χωρίς  άλλο κολυμβητήριο! Παρά την τεράστια παράδοση στα Χανιά στην ανάδειξη κορυφαίων πρωταθλητών και πρωταθλητριών κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, με συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήδη, από το 2021, αφαιρέσαμε το στέγαστρο στις δύο προπονητικές πισίνες, λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, είναι αναγκαία, και θα γίνει άμεσα, και η καθαίρεση του στεγάστρου των κερκίδων, που είναι επίσης επικίνδυνο για το κοινό. Σκοπός μας η ολική αναβάθμιση και αυτής της αθλητικής εγκατάστασης. Στόχος μας να δημιουργήσουμε νέο, σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό Ναυταθλητικό Κέντρο, όπως αρμόζει στην αθλητική ιστορία των Χανίων. Με τη διάταξη, προτείνουμε την αλλαγή των όρων δόμησης σε χαμηλούς συντελεστές (0,6) και ανοίγουμε τον δρόμο για την ανακατασκευή του. Ωστόσο, αν δεν προβλεφθούν άμεσα ειδικοί όροι δόμησης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τότε δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης. Συνεπώς, προσαρμόζουμε ειδικούς όρους δόμησης στην υφιστάμενη πολεοδομική κατάσταση, αναφορικά με το οικόπεδο, το οποίο ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και βρίσκεται επί της Ακτής Κανάρη, εντός της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Χανίων. Κι έτσι θα επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου. Τέλος Μαρτίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης -όπως μας ενημέρωσε- θα έχει ολοκληρώσει τις Μελέτες και τα Τεύχη Δημοπράτησης και θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τα επόμενα βήματα. Σήμερα γίνεται το πρώτο γενναίο βήμα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να γίνουν το συντομότερο οι εργασίες, διότι είναι πολλές οι διοργανώσεις που πρέπει να φιλοξενηθούν στο Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων».

 Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το εξής:

 «Ειδικοί όροι δόμησης για την επισκευή και αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων

 Σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που ευρίσκεται επί της Ακτής Κανάρη εντός της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως των Χανίων, εμβαδού τετραγωνικών μέτρων εννέα χιλιάδων ενενήντα τριών και είκοσι οκτώ τετραγωνικών μέτρων (9.093,28 τ.μ.), όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος ΙI, ορίζονται οι κάτωθι νέοι ειδικοί όροι δόμησης:

  1. Συντελεστής δόμησης: 0,6
  2. Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 60,00%
  3. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για αθλητικές εγκαταστάσεις: 12,00 μ.
  4. Πλάγιες αποστάσεις:

α) για νέα κτίσματα με πρόσωπο επί της Ακτής Κανάρη: 6,00 μ.,

β) για νέα κτίσματα με πρόσωπο σε όλες τις άλλες πλευρές: απόσταση Δ (3,00 μ. + 10% του πραγματοποιούμενου ύψους), και

γ) ως έχουν για τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.4067/2012 (A’ 79) και τις κατασκευές, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των ν.4014/2011 (A’ 209), 4178/2013 (A’ 174) και 4495/2017 (A’ 167).

Σχετικές αναρτήσεις

EU GDPR: We use cookies to give you the best online experience. By agreeing to this, you agree to the use of your data.