Close

Σημεία Συνέντευξης Τύπου Προέδρου ΕΑΚ Χανίων 08/09/2020

Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην σημερινή συνέντευξη τύπου.

Να ευχηθώ, πάνω απ’ όλα υγεία, καλή σχολική και καλή αθλητική χρονιά σε όλους.

Θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο flash back από την στιγμή που αποφασίσαμε να κλείσουμε τις κολυμβητικές δεξαμενές στο τέλος Μαΐου. Μεσολάβησε η κάθοδος του Υφυπουργού Αθλητισμού τον Ιούλιο, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις ώστε να έχει πλήρη εικόνα του προβλήματος. Ο κ. Αυγενάκης, δεσμεύτηκε για άμεση κάθοδο τεχνικού κλιμακίου του Υπουργείου για αυτοψία. Πράγματι, τις αμέσως επόμενες ημέρες κατέβηκε τεχνικό κλιμάκιο της Γ.Γ.Α. αποτελούμενο από τρεις μηχανικούς, την κα. Κωσταντινίδου Μερόπη και τον κ. Μικέδη Κωνσταντίνο από το τμήμα μελετών και τον κ. Μπάκο Δημήτριο από το τμήμα ενεργητικής αναβάθμισης, όπου διενέργησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων, την Τετάρτη 22/07/2020.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, καθώς και των εκθέσεων επικινδυνότητας, κρίνονται αναγκαίες οι εργασίες που περιλαμβάνουν την αποκομιδή του υπάρχοντος και κατασκευή νέου σκέπαστρου, τόσο στην πισίνα των 25m όσο και στην πισίνα των 12,5m μέτρων, καθώς και εργασίες στο υπέδαφος και στα θεμέλια κάτω από τις πισίνες, συνολικής δαπάνης 92.000€ σύμφωνα με τις προσφορές που πήρε η διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω δαπάνη συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης των πυλώνων φωτισμού.

Είναι ξεκάθαρο, βάζοντας ως κύριο γνώμονα την ασφάλεια των αθλούμενων, ότι η αποκατάσταση των κολυμβητικών δεξαμενών είναι επιτακτική. Λόγω της μεγάλης έκτασης των σκεπάστρων – περίπου 1300 τ.μ. – δεν μπορεί να γίνει κάποια προσωρινή λύση.

Λαμβάνοντας υπόψιν το θεσμικό πλαίσιο, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές μελέτες ιδιωτών μηχανικών, καθώς και του ότι η τεχνική υπηρεσία της ΓΓΑ έχει μόλις 7 μηχανικούς για τα 17 ΕΑΚ της χώρας, είναι εύκολα αντιληπτό, ότι η ολοκλήρωση της μελέτης από την τεχνική υπηρεσία της ΓΓΑ θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Για τον λόγο αυτό στραφήκαμε προς την περιφέρεια, για σύναψη προγραμματικής, όπου και πάλι το χρονικό πλαίσιο είναι αρκετά μεγάλο. Για τον λόγο αυτό, ο Υπουργός αλλά και εμείς, επικοινωνήσαμε με τον ΟΑΚ ΑΕ, για σύναψη μνημονίου συνεργασίας ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες το συντομότερο δυνατόν.

Σε πρώτη φάση, από ιδίους πόρους (αποθεματικά ΕΑΚ Χανίων), θα γίνει η αποκοπή και αποκομιδή των σκεπάστρων των κολυμβητικών δεξαμενών και σε δεύτερη φάση, το μεγάλο κομμάτι που αφορά την συνολική αποκατάσταση του κολυμβητηρίου Χανίων, όπου αν πάνε καλά τα πράγματα, πιστεύω ότι η δημοπράτηση του έργου και το ξεκίνημα των εργασιών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω την κατασκευή νέου διαδρόμου προθέρμανσης ύψους 100.000€ και την Ενεργειακή Αναβάθμιση Ηλεκτροφωτισμού ύψους 965.000€. Και τα δύο αυτά έργα έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ και περιμένουμε την άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση τους, τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, σαν διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων, σας έχουμε ήδη αναγγείλει την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπου περιλαμβάνει την προμήθεια πλακών αφής αξίας 14.000€ στο Ναυταθλητικό Κέντρο, η οποία έχει ήδη γίνει καθώς και τη συντήρηση του παρκέ,  την προμήθεια νέου, εξελιγμένου, ηλεκτρονικού πίνακα αποτελεσμάτων και την αλλαγή παραθύρων και κουφωμάτων στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ συνολικής αξίας 40.000€ που θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης, τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και επόμενη προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων LED για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της αντισφαίρισης, συνολικού προϋπολογισμού 20.000€.

Η επιτροπή διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχει ήδη ξεκινήσει έμπρακτα την διαδικασία αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών των Χανίων, που για πολλά χρόνια δεν είχαν συντηρηθεί, φτάνοντας στα ύψη τα όρια του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΑΚ Χανίων από τα κόστη λειτουργείας (ΔΕΗ, πετρέλαιο κλπ) με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Η πρόθεση της διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων είναι ένταξη και των τεσσάρων εγκαταστάσεων σε επόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που θα ακολουθήσουν, όπου οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να υποβληθούν μέσα στο 2020, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ποιοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, υψηλού επιπέδου, όπως αξίζουν στα Χανιά μας.

Σχετικές αναρτήσεις

EU GDPR: We use cookies to give you the best online experience. By agreeing to this, you agree to the use of your data.