Close

Συνέντευξη τύπου του προέδρου ΕΑΚ Χανίων 14-02-2020

Μόλις δυόμιση μήνες έχουν περάσει από τότε που αναλάβαμε την διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που συναντήσαμε ήταν αρκετά, αλλά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταγράψαμε τα προβλήματα και σας παραθέτουμε σήμερα το ετήσιο πλάνο και προγραμματισμό μας, έχοντας ως κύριο γνώμονα την όσο δυνατόν πιο εύρυθμη και πιο ασφαλή λειτουργία των Εθνικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων των Χανίων.

Θεωρήσαμε σκόπιμο και αναγκαίο να κάνουμε την σημερινή συνέντευξη τύπου στην αρχή της θητείας μας γιατί θεωρούμε υποχρέωση μας να γνωρίζει ο κάθε Χανιώτης και η κάθε Χανιώτισσα τις προθέσεις αλλά και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις μας στις εγκαταστάσεις που αθλούνται κυρίως τα παιδιά μας αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Όπως γνωρίζετε, τα καθήκοντα διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων αφορούν το Εθνικό Σκοπευτήριο, το Εθνικό Στάδιο και το Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων. Το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις εγκαταστάσεις – και ίσως το πιο σημαντικό για την λειτουργία τους – είναι η έλλειψη προσωπικού. Πολύ χαρακτηριστικά θα αναφέρω μόνο ότι ο τελευταίος τεχνικός του Ναυταθλητικού κέντρου βρίσκεται σε άδεια ενός έτους και αμέσως μόλις επιστρέψει συνταξιοδοτείται! Για τον λόγο αυτό είμαστε σε συζητήσεις και αναζήτηση για συντηρητή εγκαταστάσεων, είτε σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Πέραν όμως του ζητήματος του προσωπικού, θα ήθελα να αναφερθώ στον σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για το τρέχον έτος και πιο συγκεκριμένα:

Για το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων:

 • Τοποθέτηση -τουλάχιστον- ενός ακόμη ατόμου στις εγκαταστάσεις του Σκοπευτηρίου. Σήμερα το Σκοπευτήριο, λόγω της υποστελέχωσης λειτουργεί μόνο Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή μετά τις 17:30 (όπου τον χειμώνα λόγω σκότους η εξωτερική προπόνηση καθίσταται αδύνατη) και το Σάββατο και την Κυριακή 08:00 με 14:00.
 • Έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις κτιριακές υποδομές που είχαν χρόνια να συντηρηθούν και οι οποίες έχουνε ήδη καταγραφεί.
 • Υγρομονώσεις στις υπόγειες εγκαταστάσεις του πήλινου στόχου.
 • Προμήθεια απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού
 • Συντήρηση και επισκευές στις ξύλινες επιφάνειες των τριών στάντ του πήλινου στόχου.

 

Για το Εθνικό Στάδιο Χανίων:

 • Αντικατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση των πυλώνων που σε αρκετά σημεία έχουν υποστεί έντονη διάβρωση.
 • Κτιριακές παρεμβάσεις και άμεση αποκατάσταση των γυμναστηρίων της Άρσης Βαρών.

(Για τις δύο προαναφερόμενες εργασίες θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όπως έχω ενημερωθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης θα εκδοθούν μέσα στον Μάρτιο)

 • Προχωράμε στην κατασκευή προθερμαντηρίου για τον στίβο και γενικότερα για τον κλασικό αθλητισμό. Αναμένουμε την τεχνική μελέτη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μόλις την παραλάβουμε θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή μέσα από προγραμματική σύμβαση που θα έχουμε συνάψουν με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων -εχουν, ήδη, γίνει οι σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο ΣΕΓΑΣ, επιτροπής διοίκησης ΕΑΚ και Π.Ε. Χανιων-.
 • Προμήθεια, προς αντικατάσταση, νέου στρώματος άλματος επί κοντώ που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
 • Προμήθεια νέου φώτο φίνις για τον κλασικό αθλητισμό.
 • Προμήθεια νέου πίνακα αποτελεσμάτων κλειστού γυμναστηρίου (χρήση σε αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ κλπ).
 • Μόνωση τον οροφών, των αποδυτηρίων, των τουαλετών καθώς και του κυλικείου του Σταδίου.
 • Δημιουργία τεσσάρων (4) τουαλετών συν μία (1) ΑΜΕΑ.
 • Κτιριακές και μεταλλικές επισκευές επί της οδού Κοραή.

 

Για το Ναυταθλητικό Κέντρο:

Έχουν ήδη γίνει ή βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών:

 • Καθαίρεση, αποκομιδή και αντικατάσταση πυλώνων λόγω έντονης διάβρωσης που οδήγησε ακόμη και σε κατάρρευση τμημάτων μεταξύ των οποίων και του αλεξικέραυνου. (Το συνολικό κόστος καθαίρεσης και αντικατάστασης πυλώνων και αλεξικέραυνου ανήλθε στο ύψος των 18.500€)
 • Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων προβολέων με οικονομικούς λαμπτήρες LED νέας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν 85% οικονομία και αναβαθμίζουν την ποιότητα φωτεινότητας (Κόστος 10.575€)
 • Μεταφορά του πίνακα αποτελεσμάτων από το Εθνικό Στάδιο Χανίων για τις ανάγκες του Ναυταθλητικού Κέντρου.
 • Προμήθεια Laptop για τις ανάγκες της γραμματειακής υποστήριξης.
 • Προμήθεια πετρελαίου για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου ύψους 67.865€.
 • Εργασίες υγρομόνωσης στις οροφές των αποδυτηρίων.
 • Επισκευές και συντήρηση στο τοιχίο των κερκίδων.
 • Τεχνική μελέτη μικρής κλίμακας σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων για την υπερχείλιση πισίνας 50μ προκειμένου τα νερά να καταλήγουν στα φρεάτια ομβρίων.

Έχει γίνει η σχετική μελέτη και καταγραφή, έχουν κοστολογηθεί και προγραμματιστεί και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους:

 • Αντικατάσταση αναγκαίου λειτουργικού εξοπλισμού (φίλτρα – εγκαταστάσεις σωληνώσεων, λοιπά εξαρτήματα) ύψους 58.280€
 • Προμήθεια απαραίτητου κολυμβητικού εξοπλισμού (βατήρες εκκίνησης, πλάκες αφής, χρονόμετρα κλπ) ύψους 71.425€
 • Προμήθεια εξειδικευμένων γυμναστικών οργάνων ύψους 20.160€
 • Αντικατάσταση λεβήτων και καυστήρων για τις κολυμβητικές δεξαμενές των 12μ και 25μ ύψους 20.460€

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι για όλες τις προαναφερόμενες -άμεσες και βραχυπρόθεσμες- απαιτήσεις όλων των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Χανίων έχουν αποσταλεί αναλυτικά έγγραφα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

 

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα  που προέκυψε τις τελευταίες μέρες και απασχολεί την αθλητική κοινότητα των Χανίων.

Με λύπη ενημερωθήκαμε, δυστυχώς μέσω δημοσιευμάτων και όχι από το περιβάλλον του αθλητή, ότι ο Απόστολος Παπαστάμος  αναγκάστηκε να φύγει από τα Χανιά της Κρήτης και να συνεχίσει την προετοιμασία του στην Αθήνα, καθώς το κολυμβητήριο των Χανίων υπολειτουργεί, με τον καυστήρα να μην είναι σε πλήρη λειτουργία.

Πέραν του προφανούς, ότι δεν μας στάλθηκε κάποιο έγγραφο ενημέρωσης ή διαμαρτυρίας, για το λόγο και την πρόθεση μετακίνησης του, από το περιβάλλον του αθλητή, ενημερώθηκαμε μέσα από τα ειδησεογραφικά μέσα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

 • Η θερμοκρασία των κολυμβητικών δεξαμενών ελέγχεται από ηλεκτρονικό πίνακα στο λεβητοστάσιο αλλά και από θερμόμετρο χειρός που από κοινού αποφασίσαμε με την διοίκηση του Ν.Ο.Χ. και προμηθευτήκαμε για να έχουμε κοινές τιμές μέτρησης. Ο έλεγχος και η μέτρηση γίνεται καθημερινά από μόνιμο προσωπικό των εγκαταστάσεων.
 • Η θερμοκρασία των κολυμβητικών δεξαμενών είναι πάνω από τους 26ο Κελσίου που είναι το διεθνές όριο για προπόνηση και αγώνες, αυξημένη κιόλας είναι η θερμοκρασία στις πισίνες των 12μ και 25μ που αθλούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας.
 • Επίσης, μέλος της διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων, ο έφορος κ. Εμμανουήλ Μπουζάκης, επισκέπτεται καθημερινά και σε διάφορες ώρες της ημέρας τις εγκαταστάσεις για να σιγουρευτεί για την εύρυθμη λειτουργία.

Οι αναφορές από πλευράς του περιβάλλοντος του αθλητή για θερμοκρασίες κάτω των 24ων βαθμών, δεν μπορούν παρά να είναι άτοπες και υπερβολικές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν παράπονα από τα τμήματα καθώς και από αθλητές, ιδίως μικρότερης ηλικίας. Όπως προανέφερα, πρώτη μας προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των αθλούμενων, πόσο μάλλον των παιδιών.

Όσον αφορά το κλείσιμο και τη μη λειτουργία του καυστήρα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο καυστήρας κλείνει μόνο κατόπιν αιτήσεως των τμημάτων. Στην συγκεκριμένη και μόνο περίπτωση είναι λογικό να χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που εξαρτάται και από τις γενικότερες καιρικές συνθήκες, για να επανέλθει η πισίνα στις προαναφερόμενες θερμοκρασίες.

Παρόλα αυτά, εμείς ευχόμαστε στον πρωταθλητή μας καλές προπονήσεις και θα είμαστε δίπλα του, αρωγοί στην προσπάθεια του για να συνεχίσει να κάνει περήφανα τα Χανιά μας.

Να είστε όλοι σίγουροι ότι προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των Χανίων, συμβάλλοντας όσο μπορούμε στο να έχουν όλοι οι αθλούμενοι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και ποιοτικό επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εμμανουήλ Κουριδάκης
Πρόεδρος ΕΑΚ Χανίων

Δείτε την Συνέντευξη Τύπου ΕΔΩ:

Related Posts

EU GDPR: We use cookies to give you the best online experience. By agreeing to this, you agree to the use of your data.