Close

Πρόεδρος ΕΑΚ:”Το Στάδιο θα αλλάξει όψη άμεσα”

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για το Εθνικό Στάδιο Χανίων έδωσε ο Πρόεδρος του ΕΑΚ κ.Τάκης Σβουράκης στον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας kriti360.gr,Μάνο Βαϊδάκη.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιβλητικοί πλην ογκώδεις και ολίγον (έως πολύ, μεταξύ μας) ντεμοντέ (εν έτη 2021) προβολείς του Εθνικού σταδίου Χανίων, αποτελούν θέμα ρεπορτάζ και συζήτησης.

Τοποθετήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80’ και από τότε αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Εθνικού Σταδίου Χανίων. Ωστόσο έκτοτε οι γιγαντιαίοι όσο και άχαροι προβολείς έχουν συντηρηθεί ελάχιστες φορές και μάλλον ουδέποτε ως αρμόζει σε ένα μια τέτοια εγκατάσταση.

Αποτέλεσμα σήμερα, βασικά εδώ και χρόνια, οι πυλώνες των 40 μέτρων ύψους να παρουσιάζουν έντονη διάβρωση και εξωτερικά τουλάχιστον πολλά τμήματα να δείχνουν βαθιά σκουριασμένα.

Μια εικόνα που προκαλεί δικαιολογημένα προβληματισμό και ανησυχία στους εκατοντάδες αθλούμενους, είτε πολίτες, είτε αθλητές συλλόγων, που καθημερινά επισκέπτονται το Στάδιο είτε ακόμα και σε γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους εκεί για άθληση. Βέβαια η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στους προβολείς αλλά και σε αρκετά ακόμα σημεία του Σταδίου.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια «ηλικιωμένη» αθλητική υποδομή που φέτος έσβησε 85 γενέθλια κεράκια (έτος ανέγερσης το μακρινό 1936) και για την οποία τις τελευταίες πολλές δεκαετίες οι όποιες παρεμβάσεις περιορίζονται σε μακιγιαρίσματα, ρετουσαρίσματα και μποτοξάκια. Άστε που ακριβώς λόγω ηλικίας τα τελευταία χρόνια ακολουθείται η φιλοσοφία της αποδόμησης: Αντί να προσθέτονται κομμάτια και βοηθητικές υποδομές, αφαιρούνται μην αντέχοντας άλλο το πέρασμα του χρόνου (σ.σ. τμήματα κερκίδων, αίθουσα άρσης βαρών και ενόργανης κ.α.).

Πριν περάσουμε στο παρασύνθημα δείτε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες που καταδεικνύουν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται μέσα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Σταδίου, οι περισσότερες από σχετική ανάρτηση στην ομάδα «ΧΑΝΙΑ Παράπονα-Καταγγελιες» που αποτέλεσε και την σπίθα για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Όπως προφανώς διαπιστώσατε μέσα από τις φωτογραφίες, η κατάσταση στο ιστορικό Στάδιο δεν φαντάζει και ως η ιδανική, ειδικά όταν μιλάμε για ένα στάδιο στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα το μοναδικό που προσφέρεται για μαζικό αθλητισμό και άθλησης συλλόγων στίβου.

Ωστόσο αυτό σε σημαντικό βαθμό φαίνεται πως θα αλλάξει μέσα στο άμεσο μέλλον, όπως υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων Τάκης Σβουράκης. Όπως αποκάλυψε λοιπόν στο kriti360, το 2022 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά, μεγάλων αλλαγών και νέων έργων στο Στάδιο «Έλενα Βενιζέλου», το οποίο τους επόμενους μήνες θα μετατραπεί σε εργοτάξιο με πληθώρα έργων, πολλά εκ των οποίων σημειωτέων είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες διοικήσεις.

Με τα της ευκαιρίας, μια σημαντική διευκρίνηση προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Το ρεπορτάζ δεν αποτελεί αντικείμενο του έργου των τελευταίων διοικήσεων του ΕΑΚ (η τωρινή μάλιστα είναι πολύ πρόσφατη και μόλις από τις αρχές Αυγούστου), οι οποίες άλλωστε αν και πάντοτε εξαρτημένες από τις διαθέσεις της ΓΓΑ (στην οποία ανήκει το ΕΣΧ) παλεύουν με ότι (πενιχρά) μέσα διαθέτουν για να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Συντήρηση και αναβάθμιση προβολέων

Τα είδατε και παραπάνω τα προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί …χθες. Αυτό που δεν έχετε δει εδώ και χρόνια είναι να ανάβουν ταυτόχρονα και οι σχεδόν 200 προβολείς που φέρουν πάνω τους οι τέσσερις πυλώνες. Λίγο ότι δεν έχει παραστεί η ανάγκη, λίγο επειδή ουδέποτε δουλεύουν όλοι ταυτόχρονα, λίγο επειδή το κόστος λειτουργίας είναι τεράστιο. Σαν να λέμε ότι είναι και ψιλοάχρ(ίαστοι)ηστοι.

Τέλος πάντων, το πιο σοβαρό είναι ότι το φυλλοκάρδι τρέμει με αυτά τα 35ετίας ντερέκια που κρέμονται πάνω από το… κεφάλι της πόλης, με δεδομένο ότι παρουσιάζουν σοβαρή διάβρωση. Δεν πάει άλλωστε και πολύ καιρός από τότε που προβολέας του Κολυμβητήριου Χανίων έσπασε σαν κλαράκι και ήμασταν τυχεροί που αποφύγαμε ατυχήματα…

Πάντως όπως διαβεβαίωσαν οι μηχανικοί της ΓΓΑ που βρέθηκαν πρόσφατα στα Χανιά και με την σειρά του ο Πρόεδρος εμάς, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παράλληλα, λέει ποια πιστεύει ότι θα ήταν και η πιο ιδανική λύση για τους ιστούς ηλεκτροφωτισμού, η οποία ωστόσο για την ώρα δεν προβλέπεται από την ΓΓΑ. Οπότε βολευόμαστε με τα θηρία…

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του ’22. Αρχικά θα γίνουν εκ βάθρων εργασίες συντήρησης των τεσσάρων πυλώνων και σε δεύτερο χρόνο θα αντικατασταθούν οι προβολείς με νέα φωτιστικά τύπου LED. Πως ακριβώς θα γίνουν οι εργασίες εξηγεί στο βίντεο που ακολουθεί ο κ.Σβουράκης.

 

Κλειστό Γυμναστήριο

Ωστόσο, η αντικατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού, δεν θα είναι
οι μοναδικές εργασίες που θα γίνουν στις υποδομές του Σταδίου.

Σε λίγες ημέρες το Κλειστό γυμναστήριο κλείνει για μια βδομάδα προκειμένου να γίνει αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών, ενώ πριν φύγει το έτος θα ξανακλείσει για ακόμα μια βδομάδα ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης του παρκέ.

Αίθουσα Άρσης βαρών

Εξελίξεις όμως φαίνεται ότι θα υπάρξουν σύντομα αναφορικά με την αίθουσα άρσης βαρών που παραμένει εδώ και χρόνια κλειστή λόγω προβλημάτων στατικότητας. Ο κ.Σβουράκης δηλώνει αισιόδοξος ότι η αίθουσα θα επαναλειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Διάδρομος προθέρμανσης αθλητών στίβου

Ακόμα ένα έργο που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης είναι το πολυαναμενόμενο προθερμαντήριο για τον στίβο και γενικότερα για τον κλασικό αθλητισμό.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στη διοίκηση του ΕΑΚ υπογεγραμμένη από τον Υφυπουργό Αυγενάκη η σύμβαση εκτέλεσης έργου το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 60.000 ευρώ και έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Και προσλήψεις προσωπικού

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο κ.Σβουράκης στις 22 Οκτωβρίου, θα γίνει πρόσληψη 8 ατόμων, τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων, που για τα επόμενα δυο χρόνια θα λύσουν το μείζον πρόβλημα υποστελέχωσης του προσωπικού δυναμικού. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και αναμένονται να βοηθήσουν σημαντικά στη συντήρηση των τριών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ (Στάδιο, κολυμβητήριο και σκοπευτήριο).

Άντε να δούμε…”

kritti360.gr-Μάνος Βαϊδάκης

Related Posts

EU GDPR: We use cookies to give you the best online experience. By agreeing to this, you agree to the use of your data.